HOE ONTSTAAT EEN KALKNAGEL / SCHIMMELNAGEL
De schimmel die een kalknagel veroorzaakt, is dezelfde als die van zwemmerseczeem. In openbare ruimtes zoals zwembad, sauna e.d. komen sporen van de schimmel veel voor. Bij een afgenomen weerstand of een wondje kan de schimmel toeslaan. Draag daarom altijd badslippers in openbare ruimtes!
Vochtige voeten als gevolg van slecht afdrogen of transpiratie, vormen en prettige omgeving voor de schimmel. Het dragen van knellende, niet ademende schoenen en nylon sokken moet daarom zoveel mogelijk vermeden worden.
KALKNAGEL / SCHIMMELNAGEL
WAT IS EEN KALKNAGEL / SCHIMMELNAGELEen kalknagel is een schimmelinfectie van de nagel. De infectie begint aan het uiteinde of de zijkant van de nagel. De schimmel bevindt zich onder de nagel . Van daaruit breidt de infectie zich onder de gehele nagel uit. U ziet kruimelig hoorn onder de nagel zitten. De nagel zelf verdikt, wordt hobbelig, brokkelig en verkleurt naar een dof wit/geel. Naarmate de infectie dieper in de nagel doordringt, verkleurt de nagel naar een geel/bruin tot zwart/bruin waarbij de nagel uiteindelijk zelfs los kan gaan laten. De groei van de nagel wordt geremd. Er kan bij een schimmelinfectie van de nagels ook sprake zijn van een schimmelinfectie van de huid (zie ook zwemmerseczeem).
WAT KAN IK VOOR U DOEN?
Alle aangetaste delen van de nagel worden machinaal zover mogelijk verwijderd met behulp van een diamantfrees.
De nagel wordt hierdoor dunner en gladder en ziet dit er een stuk schoner uit.
Deze behandeling moet regelmatig worden herhaald zolang de zieke delen van de nagel niet volledig zijn uitgegroeid.
De behandeling is pijnloos en zorgt ervoor dat de schimmeldodende producten beter hun werk kunnen doen.
Bij de behandeling van een kalknagel /schimmelnagel is uw inzet doorslaggevend.
WAT KUNT U ZELF DOEN?
- Behandel tweemaal daags alle nagels met de tinctuur, inclusief het gezonde gedeelte.
- Verschoon uw sokken dagelijks en was deze binnenste buiten bij een zo hoog mogelijke temperatuur. Na het drogen sprayt u de sokken in.
- Spray alle schoenen en wissel regelmatig uw schoenen. Na een volle dag dragen duurt het 24 uur voordat het vocht weer uit de schoenen verdwenen is.
- Knip en vijl uw nagels liever niet zelf, u verspreidt zo sporen waarmee anderen besmet kunnen raken.
- Gebruik zo min mogelijk zeep, zeker geen desinfecterende zeep. Spoel en droog uw voeten goed af.
- De behandeling duurt voor een klein hoekje of nageltje drie maanden. Voor een teennagel van de grote teen moet u rekenen op een behandeling van 9 tot 12 maanden. Het is van groot belang, dat u de behandeling stug volhoudt.
VOETSCHIMMEL / ZWEMMERSECZEEM
WAT IS VOETSCHIMMEL / ZWEMMERSECZEEM? Zwemmerseczeem is een veel voorkomende schimmel infectie van de huid. De infectie begint vaak tussen de vierde en vijfde teen waarbij de huid een witte schilfering en soms kloofjes vertoont. In een ver gevorderd stadium kan er blaarvorming optreden. Op de voetzool uit het zich door blaasjes die, als ze ingedroogd zijn, een geelbruine kleur hebben. Aan de voetranden ziet u een rode schilfering. Naast de uiterlijke kenmerken is een schimmel goed te ruiken vanwege de penetrante geur die hij verspreidt. Jeuk en een branderig gevoel zijn ook veelgenoemde klachten. De infectie kan zich uitbreiden naar de nagel (zie ook kalknagel).
HOE ONTSTAAT VOETSCHIMMEL / ZWEMMERSECZEEMDe schimmel is besmettelijk en bevindt zich bijna overal in onze omgeving. In gemeenschappelijke douches, saunas e.d. komt de schimmel veel voor. Bij een afgenomen weerstand of een wondje aan de voet kan de schimmel toeslaan. Draag daarom in openbare ruimten altijd badslippers! Voor de schimmel is een donkere, vochtige en warme omgeving ideaal. In het bijzonder als de voet 's winters een groot deel van de dag in de schoen opgesloten is. In de zomer nemen de symptomen vaak af of lijken zelfs helemaal te verdwijnen omdat de voet veel meer aan de buitenlucht wordt blootgesteld. De schimmelsporen blijven wel aanwezig. Zodra de omstandigheden gunstiger worden voor de schimmel zal hij weer opleven.
WAT KAN IK VOOR U DOEN?
De droge schilfertjes en de ingedroogde blaasjes worden machinaal weggeslepen met een eeltfreesje.
Deze behandeling is pijnloos.
Hiermee wordt een deel van de schimmel verwijderd.
Bovendien kan de schimmeldodende crème, tinctuur of spray sneller inwerken op de huid.
WAT KUNT U ZELF DOEN?
- Behandel tweemaal daags de voeten met het schimmeldodende product.
- Verschoon uw sokken dagelijks en was deze binnenste buiten, bij een zo hoog mogelijke temperatuur. Na het drogen sprayt u de sokken in.
- Spray alle schoenen en wissel regelmatig uw schoenen. Na een volle dag dragen duurt het 24 uur voordat het vocht weer uit de schoenen verdwenen is.
- Indien u zelf uw voeten verzorgt, zorg dan dat u uw eigen nagelknippertje, eeltvijl enz. heeft. Zo kunt u besmetting van anderen voorkomen. Desinfecteer alles na gebruik met alcohol.
- Gebruik zo min mogelijk zeep, zeker geen desinfecterende zeep. Spoel uw voeten goed af.
- Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen en laat uw voeten even nadrogen.
- De behandeling moet u voortzetten tot zeker 10 dagen na het verdwijnen van de symptomen. De huid moet de tijd krijgen om weerstand op te bouwen waardoor een nieuwe besmetting minder snel plaatsvindt.
HOE ONTSTAAT EELT
Eelt ontstaat door druk, schuif, wrijving en draaiingkrachten op de voet. De druk komt van binnenuit (de botten) en van buitenaf (de grond onder de voet). De druk kan ontstaan door de stand van de voet of door het schoeisel.
Standafwijkingen van de voet of tenen kunnen overmatige eeltvorming veroorzaken. Door de verkeerde stand wordt de druk op een bepaalde plaats hoger dan normaal en wordt er extra eelt gevormd omdat de huid zich probeert te beschermen.
Schoeisel kan te ruim zijn, waardoor de voet gaat glijden of te smal waardoor er druk ontstaat.
Als dit op een heel klein gebied van de huid gebeurt, ontstaat er eelt dat naar binnen groeit. Dit noemen we een likdoorn ( zie ook likdoorn). Hard en brokkelig eelt ontstaat bij een erg droge huid. De huid verliest zijn elasticiteit en scheurt ( zie ook kloven).
WAT IS EELT
De bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid wordt eelt genoemd. Eelt is een verdikking van de hoornlaag waardoor de huid op een natuurlijke manier wordt beschermd.
Eeltvorming is een normaal verschijnsel. Het komt voor op plaatsen die aan druk onderhevig zijn zoals de bal van de voet, de hiel of de tenen. De hoeveelheid eelt die gevormd wordt verschilt van persoon tot persoon. Wanneer de aanmaak van cellen in de onderste laag van de huid en het afsterven en afschilveren van de cellen in de bovenste laag niet in evenwicht is, ontstaat overmatige eeltvorming.
Overmatige eeltvorming is te herkennen aan de gele kleur die bij zeer dik eelt zelfs glazig kan zijn. Omdat eelt de neiging tot zwellen heeft kan er druk ontstaan op het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot pijn en een branderig gevoel.
Afhankelijk van de plaats kan het eelt zacht zijn door de aanwezigheid van transpiratie of talg, of hard en brokkelig zoals onder de hiel of de rand onder de grote teen.
Het komt ook voor dat eelt aan de bovenlaag hard en geel is terwijl het aan de onderlaag zacht en wit is. Dit komt voor op grote en hoge drukplaatsen die vaak al langer bestaan
WAT KAN IK VOOR U DOEN?
Het eelt wordt verwijderd door middel van snijden en frezen. Dit is absoluut pijnloos, het gaat immers om dode huidcellen waar geen zenuwen in zitten.
Regelmatige behandeling helpt problemen als likdoorns en kloven te voorkomen.
De behandeling wordt afgesloten met het aanbrengen van een verzorgende crème. Deze houdt de huid zacht en soepel.
Het is aan te raden om dagelijks een crème aan te brengen op uw voeten.
Ik geef u graag advies over een voor u geschikte crème.
WAT KUNT U ZELF DOEN?
- Zorg voor goed passend schoeisel. De schoenen moeten de voet goed omsluiten zonder te knellen.
- Gebruik een goede crème om de huid van de voet te verzorgen. Een gezonde huid zal minder snel eelt vormen.